Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 17:00

Go On: Αέρηδες: χειροποίητο κόσμημα με έμπνευση από την Πυλία

“Και τότε θα ‘ρθουν αέρηδες/σώματα κύκνων που μείνανε άσπιλοι τρυφεροί κι’ ακίνητοι. Μες στους οδοστρωτήρες των μαγαζιών μέσα στων λαχανόκηπων τους κυκλώνες. Όταν τα μάτια των γυναικών γίναν κάρβουνα κι έσπασαν οι καρδιές των καστανάδων. Όταν ο θερισμός εσταμάτησε κι’ άρχισαν οι ελπίδες των γρύλων”. Μουσική / στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις / Νίκος Γκάτσος, ερμηνεία: Δώρος Δημοσθένους

Ακριβώς όπως περιγράφουν οι στίχοι του ποιητή, αυτή την αίσθηση δίνουν στη σιλουέτα της γυναίκας οι δημιουργίες των “Αέρηδων”.

Με λιτή προσέγγιση και δωρική απλότητα, το ασήμι, ο μπρούτζος και ο χρυσός μεταμορφώνονται σε τρυφερούς σχεδιασμούς που κάνουν τη σκέψη μας να ταξιδεύει στις εποχές του ιστορικού Νέστορα. Οι πέτρες και τα άλλα υλικά, μετασχηματίζονται σε φύλλα ελιάς, σε ρώγες σταφυλιού, σε θραύσματα πιθαριών. Κομμάτια της ιστορίας, εμπνεύσεις - αναμνήσεις της περιοχής μετατρέπονται σε πολύτιμα φυλαχτά τα οποία παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες για να θυμούνται για πάντα την χώρα μας.



Τι πιο σημαντικό; Ένα ενθύμημα του τόπου, ένα δώρημα, ένας μικρός θησαυρός, ακόμα και αν το χρηματικό αντίτιμο είναι σχετικά μικρό. Ένα αντικείμενο που με τις σπείρες, τους τηγανόσχημους κύκλους και τα φυλλαράκια του θυμίζει τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας. Οι “Αέρηδες” προέκυψαν από τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Διαμάντη με την Κατερίνα Καράμπελα. Το κατάστημα - εργαστήριο βρίσκεται στο κέντρο της Πύλου, στην οδό Παπαφλέσσα 6.



Χρήσιμες πληροφορίες:
- Στην ιστοσελίδα https://aerides.com.gr/ μπορεί κανείς να δει παλιά και νέα σχέδια. Ο πελάτης όμως μπορεί να ζητήσει από τους “Αέρηδες” να αλλάξουν για λίγο την πνοή τους και να δώσουν στο κάθε κόσμημα τη μορφή, το χρώμα ή το σχέδιο που εκείνος επιθυμεί, «πειράζοντας» την αρχική ιδέα.


- Πολλές από τις πέτρες είναι ημιπολύτιμες και κουβαλούν τη δική τους ενέργεια, άλλες είναι απλώς απομεινάρια γυαλιών ή χαλίκια από τη θάλασσα. Καμία από αυτές δεν είναι ίδια με την άλλη. Όλες αλλιώτικες, όλες μοναδικές, όπως είμαστε όλοι οι άνθρωποι του κόσμου! Τα κοσμήματα που βασίζονται στις πέτρες αυτές, δίνουν ακριβώς αυτό το μήνυμα. Ένας εντυπωσιακός αχάτης, συνυπάρχει το ίδιο όμορφα στο περιδέραιο, με το ταπεινό πράσινο γυαλί από το μπουκάλι της μπύρας.
- Oι “Αέρηδες” έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί και με μεγαλύτερους φορείς και οργανισμούς όπως το Μουσείο Μπενάκη. Έχουν επίσης υλοποιήσει εργαστήρια - μαθήματα πάνω στην τέχνη τους.
- Οι τιμές είναι το δίχως άλλο προσιτές, ακόμα και στα χειροποίητα είδη.

ENG

“Aerides” is a jewelry line inspired by history of ancient and modern Pylia. With the soft figure of a woman’s body, in simple lines that go back to the time of ancient King Nestor. The gold and silver is transformed into olive leaves, little grapes and ancient artifacts. These small treasures are surely a really good gift for visitors of the area, parts of the ancient Greek land. “Aerides” is a collaborative project by Konstantinos Diamantis and Katerina Karampela, located in Pylos.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #30

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα