Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 18:39

Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια της χοντροκατσαρής τομάτας στο Νομό Μεσσηνίας (Βίντεο)

Ένα ξεχωριστό workshop, με αντικείμενο τη χοντροκατσαρή τομάτα διοργάνωσε το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), στον πολυχώρο επιχειρηματικότητας & πολιτισμού "House by Phaos".

Στόχος ήταν η ανάδειξη των προοπτικών της καλλιέργειας της χοντροκατσαρής τομάτας και το όφελος που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία. Παράλληλα αναδείχθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας, με τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, με τη γαστρονομία και τις δυνατότητες μεταποίησης αλλά και τη ζήτηση για την κατανάλωσή της.

Δείτε το βίντεο:

 

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, εκπρόσωπος του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας

Ακολούθησε ο γεωπόνος, διευθυντής πωλήσεων της ΕΒΥΠ, ο οποίος στάθηκε στον ρόλο των βιοδιεγερτών για την καλλιέργεια και στα πειράματα που έχουν γίνεις την περιοχή της Χώρας, και αναφέρθηκε στις καλλιεργητικές και άλλες ιδιαιτερότητες της εν λόγω ποικιλίας.

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Νηλέας Γιώργος Κόκκινος, επικεντρώθηκε στον πολιτισμικό χαρακτήρα κυρίως της εν λόγω παραδοσιακής ποικιλίας. Μίλησε για την γεωργία της αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας που σήμερα είναι ζητούμενα λόγω και της επισιτιστικής κρίσης.

Ειδικά για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, μεταξύ άλλων σημείωσε χαρακτηριστικά πως στο μακρινό παρελθόν οι παραγωγοί κρατούσαν τους σπόρους και τους διατηρούσαν φυλαγμένους όπως τα τιμαλφή, πριν οδηγηθούμε στη σύγχρονη παραγωγή τροφίμων.

Η Μαρία Δουβόγιαννη, από τη Μεσσηνιακή Παράδοση, παρουσίασε παρασκευάσματα όπως σάλτσα, πελτέ, μαρμελάδα, τσάτνεϊ και μπαχαρικό με βάση την τομάτα και ορισμένα με χοντροκατσαρή. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα της τομάτας γενικά και ειδικότερα της χοντροκατσαρής και σημείωσε τη σημασία της στη γαστρονομία.

Η δημοσιογράφος Κέλλυ Δημητρούλια (Εύφορη γη),  τόνισε την ανάγκη των συνεργιών σε κάθε τομέα της παραγωγικής και καταναλωτικής αλυσίδας προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός και να εξασφαλιστεί ο όγκος παραγωγής, η μεταποίηση και η διάθεση του προϊόντος.  Στάθηκε στη σημασία της γαστρονομίας, αναφέρθηκε στη μνήμη της κι επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών.

Παρέμβαση αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης των τοπικών ποικιλΙών, με αναφορές για το εν λόγω προϊόν σχετικά με το χωριό Σκάρμιγκα, έκανε ο φυτωριούχος Κώστας Κανελλόπουλος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή παρασκευών με τομάτα, που είχε ετοιμάσει η κ. Δουβόγιαννη

Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), το οποίο έχει συσταθεί από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή - Κολέγιο Περρωτής.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα